КОМЕ ПРИЈАВИТИ ШТЕТНЕ САДРЖАЈЕ И УЗНЕМИРАВАЊЕ ПУТЕМ ИНТЕРНЕТА?Попуните анкету Да ли се слажеш?


Једна од добрих страна интернета јесте једноставан и лак приступ обиљу најразличитијих информација које нам могу бити од користи у великом броју животних ситуација.


Иако на интернету постоје веб-странице и претраживачи са садржајима који су намењени искључиво деци (нпр. Kiddle), као и тзв. безбедносни филтери који штите децу и младе од садржаја који не би требало да виде и претражују, свакој младој особи, поготову ако учестало и небезбедно користи интернет, може се догодити да путем СМС-а, чета, имејла добије или да „налети“ приликом сурфовања на штетне садржаје (фотографије, текстове, видео снимке) који код ње могу изазвати нелагоду, непријатност, узнемиреност, страх, стид, љутњу итд.


У штетне садржаје на интернету спадају: злоупотреба малолетних лица у сексуалне или порнографске сврхе, ширење мржње по различитим основама (родна, расна, верска, национална), заговарање, промовисање и подстицање агресије, физичког и психолошког насиља према малолетним лицима, пропагандни садржаји и сл.


Уколико дође у додир са оваквим садржајима на интернету, млада особа треба да обавести одрасле особе из свог блиског окружења, да направи слику екрана (принт сцреен) или сачува интернет адресу (линк) који ће послужити као доказни материјал надлежним службама, а потом затвори прозор или напусти веб-страницу.


Особа која је случајно наишла на нелегалан, штетан, узнемирујући садржај на интернету није прекршила закон (закон крше особе које дистрибуирају такав садржај), али то не значи да не треба да га пријави. Пријављивањем штетних садржаја сваки корисник интернета доприноси да интернет постане безбедније и сигурније место за све који га користе, тј. предупређује да се други корисници интернета сусретну са оваквим садржајима.- Нет патрола је електронски онлајн механизам за анонимну пријаву нелегалних и/или штетних садржаја на интернету. Уклањају и спречавају даље ширење материјала који се тичу сексуалне злоупотребе деце, физичких и психичких напада на децу, говора мржње, као и садржаје расистичке и ксенофобичне природе и друге непримерене садржаје и облике понашања на интернету. Добијене пријаве прослеђују Министарству унутрашњих послова Републике Србије.

Формулар за пријаву преко веб-сајта налази се на следећем линку: http://www.netpatrola.rs/sr/prijavite-nelegalni-sadrzaj.1.89.html

Од недавно постоји и мобилна апликација Нет патрола (која се може пронаћи у Play store продавници) и инсталирати на мобилне уређаје (мобилни телефон или таблет) који користе Андроид оперативни систем. Ова апликација не чува податке о кориснику, његовом мобилном уређају, интернет вези, тако да је анонимност загарантована.


- Сваки облик узнемиравања или насиља путем интернета, пријављује се школи: наставницима, одељењском старешини, стручним сарадницима (психологу, педагогу). У зависности од нивоа насиља, активности у вези са заштитом предузима сам наставник и одељењски старешина, тим за заштиту од насиља, односно унутрашња заштитна мрежа, или се укључује спољашња заштитна мрежа (остале установе: центар за социјални рад, полицијска управа, установе здравствене заштите).

Образовно-васпитна установа је у обавези да сваки облик насиља трећег нивоа пријави надлежној школској управи у року од 24 сата.


- У оквиру Министарства просвете, науке и технолошког развоја функционише СОС телефонска линија. На број телефона 0800/200-201 може да се пријави сваки облик насиља, па и дигитално насиље.


- Сексуална злоупотреба малолетних лица у порнографске сврхе, сексуално насиље на интернету, педофилија, криминални онлајн садржаји, ако малолетна особа добија путем дигиталних уређаја било какав материјал са експлицитним сексуалним садржајем пријављује се полицији или јавном тужилаштву.


Одељење за борбу против високотехнолошког криминала Министарства унутрашњих послова Републике Србије, имејл: childprotection@mup.gov.rs, телефон (централа): 011/306-2000;


Више јавно тужилаштво у Београду, Посебно одељење за борбу против високотехнолошког криминала, адреса: Савска 17а (Палата правде), имејл: vtk@beograd.vtk.jt.rs, телефон: 011/360-1272; или, основно јавно тужилаштво, пријава се подноси на подручју оног јавног тужилаштва где се насиље догодило, списак адреса основних јавних тужилаштава можете да пронађете на сајту Бесплатна правна помоћ.


Јавни тужилац је у обавези да процени да ли постоје елементи кривичног дела и, у случају да постоје, покрене кривични поступак. Уколико тужилац не установи доказе кривичног дела, обавештава подносиоца тужбе, а оштећено лице може самостално да покрене кривични поступак. Није потребно насиље пријављивати и полицији и јавном тужилаштву, јер у случају кривичног дела полиција обавештава јавно тужилаштво и обрнуто.


- Инцест траума центар – пружа услуге психолошке подршке деци која су доживела сексуално злостављање, као и члановима њихових породица, имејл: itcentar@eunet.rs, телефон: 011/386-1332.


- Све социјалне мреже својим корисницима пружају могућност пријављивања насиља које се десило на мрежи.


- Онлајн СОС сервис за децу и младе који су искусили дигитално насиље

Од октобра 2015. године на Фејсбук страници Бирај речи, хејт спречи доступан је Онлајн СОС сервис за подршку деци и младима који су доживели било који облик дигиталног насиља (SOS App).


Захваљујемо се Добринки Кузмановић, једној од ауторки интерактивног приручника Дигитално насиље - превенција и реаговање, на љубазности и спремности да помогне младима да се осећају сигурно на Интернету