Довиђења Нушићу...


Ако на растанак гледаш као на отварање врата за нови састанак, имаш више шансе да безболно оставиш за собом нашу лепу школу и отиснеш се у средњошколски свет! Твоја будућност сада заиста може да почне...


Какав ће бити твој нови живот зависи искључиво од тебе. Пажљиво размисли о путу којим желиш да кренеш. Ми смо ту да ти, као и увек, помогнемо.


1. Маја психолог позвеће те, заједно са целим твојим одељењем, на чувену професионалну оријентацију. У тек неколико школа деца имају могућност да, пре уласка у средњу школу, још једном провере себе и своје потенцијале. Имај у виду да избор средње школе може бити твој животни избор – посао којим ћеш се целог живота бавити и од кога ћеш зарађивати за егзистенцију. Препоручујемо ти да похађаш овај програм и сазнаш нешто више о себи.


2. На крају првог полугодишта осмог разреда добићеш збирку са задацима из српског (матерњег) језика и математике. Не буди лењ – провежбај их све! И то уради минимум два пута. Само тако можеш бити сигуран да квалификациони испит неће представљати препреку на твом путу ка успеху.


3. Школа већ од марта месеца почиње живо да сарађује са Министарством просвете и спорта. Тада се формира електронска база свих ученика осмог разреда који живе на територији наше земље. У њу улазе лични подаци сваког од ученика, као и успех који је ученик постигао на крају VI, VII и VIII разреда. Почетком јуна месеца моћићеш да видиш колики број бодова си освојио успехом постигнутим у основној школи.

Ево како се то рачуна:


Разред

Успех на крају године

Број бодова из школе

VI

4.00

47.2

VII

3.57

VIII

4.23

            Укупно:                    11.80

11.80 x 4 = 47.2


Из школе можеш максимално да понесеш 60 бодова.


4. Ако желиш да се упишеш у трогодишњу школу, слободно можеш да пређеш на тачку пет овог текста. А ако нећеш, знај да ти је остао је још само пријемни, односно квалификациони испит. Изузетно је важно да знаш да пријемни испит није исто што и квалификациони. Пријемни испит се организује пре квалификационог и то само у неким школама (уметничким , филолошким гимназијама и одељењима, математичким гимназијама, спортским гимназијама...). У неким случајевима, ученици, након пријемног, полажу и квалификациони испит.

Квалификациони испит полажу они ученици осмог разреда који желе да се упишу у четворогодишње средње школе и гимназије. Он је конципиран као дводневни – првог дана се полаже српски (матерњи) језик, а другог математика. Из сваког од предмета може се освојити по 20 бодова. Значи, твој укупан број бодова израчунаћеш тако што ћеш бодове из школе сабрати са бодовима освојеним на квалификационом испиту. На пример:


 

Број бодова

Школа

47.2

Квалификациони испит

 

Српски језик

17

Математика

16

Квалификациони испит укупно

33

УКУПНО

80.2


5. Издржи још мало, сада долази најзначајнији тренутак – попуњавање листе жеља. Уз обавезну консултацију са родитељима или старатељима, пажљиво размотри своје могућности. У тексту Конкурса или на сајту Министарства просвете и спотра информиши се о броју бодова који је, прошле године, био потребан за упис у школе за које си заинтересован. Нека твоја прва жеља буде идеалан спој онога што желиш и онога што можеш. Не попуњавај листу жеља школама које ти објективно нису доступне. БУДИ РЕАЛАН!

Ми ћемо се потрудити да те на време обавештавамо о свим значајним догађањима везаним за пријемни и квалификациони испит.

Зато, теби остаје само да УЧИШ! Срећно...