Кошаркашки клуб ''Торлак'' основан је 1981.године. Седиште Клуба је у Београду, ул. Војводе Степе 522а. Регистрован је у Министарству за омладину и спорт Републике Србије.


У Кошаркашком клубу ''Торлак'' постоје следеће такмичарске селекције по годиштима:

а) сениорска селекција – први тим

б) јуниорска селекција (играчи рођени 1989/90)

ц) кадетска селекција (играчи рођени 1991/92)

д) старији пионири (играчи рођени 1993/94)

е) млађи пионири (играчи рођени 1995/96)

ф) мини баскет селекција ( играчи рођени 1997/98)

Са овим селекцијама ради тренерски погон који обухвата шефа струке, тренера координатора, тренере по селекцијама и млађе тренере. У Клубу постоји и кондициони тренер који је ангажован у раду са првим тимом и јуниорском селекцијом.


Основа за попуњавање ових селекција је широка школа кошарке од 1998- 2000.годишта.

Кошаркашки клуб ''Торлак'' у свим селекцијама и школи кошарке, има око 260 чланова.


Клуб се у сениорској селекцији такмичи у II Српској лиги. Остале селекције се такмиче у Лиги Србије. У такмичарској сезони 2006/2007. године јуниорска, пионирска и селекција млађих пионира пласирале су се у I лигу Србије.

Клуб сарађује активно са већином клубова Кошаркашког савеза Југославије. Сарадња се односи на такмичарски део у оквиру Лиге Србије, тренинг утакмице, организовање турнира за све селеције као и за школу кошарке.

Клуб има изванредну сарадњу са кошаркашким савезима Југославије, Србије и Београда. Са Кошаркашким савезом Београда сарадња је регулисана Протоколом о сарадњи где су решени међусобни односи и акције везане за стварање Кошаркашке Академије и Спортско-тренажног центра ''Торлак''.Кошаркашки клуб ''Торлак'' је поклонио О.Ш.''Војвода Степа'' три отворена кошаркашка терена на којима су се одржавали Летњи репрезентативни кампови за млађе категорије на нивоу кошаркашког савеза.